2010 m. kovo 30 d., antradienis

Pamintijimai

Vyriausybė nori įvesti lygiavą

Pirmiausia aš vyriausybę pagirsiu, bet po to paburbuliuosiu kaip sena žiežula su šluotkočiu mosuojanti kai kaimynų vaikai futbolo kamuolį į jos kiemą vis įspiria..

Kasdien skaitydama ministerijų pranešimus spaudai nagaliu nepasidžiaugti kai kuriais iš tiesų gerais vyriausybės bei ministerijų sprendimais ir darbais kaip antai, bet, ai, ne gi čia pradėsiu linksniuoti tuos gerus darbus, kai Lietuvos masinio informavimo priemonėse niekas apie gerus darbus nekalba, o tik rėkia apie tai, kas blogai pridedant toms blogybėms tokius išsireiškimus kaip „skerdynės”, „tautos naikinimas”, „švaistūnai” ir t.t. ir panašiai. Kuo aš blogesnė, kaip pasakytų frau Frekenbok.

Tad pakalbėsiu apie blogį. Metus padirbėjusi seimelyje supratau, kad kai kurie sprendimai vilkinami dešimtmečiais ir stumiasi į priekį tik gerai patarkavus vykdomosios valdžios pasturgalį. Laisvai mąstančių žmonių kritika ir klausimai, kaip pvz. Ekspertai.eu kolektyvo. lieka užribyje. Išgirdus tokius „negarbingus” žodžius kaip alkoholis, pluoštinės kanapės arba tokius išsireiškimus kaip reprodukcinė sveikata ar nepilnamečių apsauga nuo neigiamo informacijos poveikio, seimas suūžia, nes visi turi ką tomis temomis pasisakyti. Jei tik pasiūlytum leisti prekybą alkoholiu iki 12 nakties (tiek dirba didieji prekybos centrai), o nakties metu leisti prekybą silpnesniais alkoholiniais gėrimais (kaip Norvegijoje), iš karto sukiltų grupė veikėjų, sergstinčių tautiečių sveikatą. Na, gerai jau, gerai, tiek to, tie kas gėrė surogatus, tie juos sėkmingai vartoja ir toliau, tik be banderolių, o iš taškų (ką veikia policija, kuri net naktinių plaštakių taškus kartas nuo karto susemia?). Daugiau nepatogumų romantiškai nusiteikusioms poroms, dirbančioms iki išnaktų, vėlyviems prekybos centrų lakytojams, kurie slampinėdami nepasižiūri į laikrodį ir po to prie kasos turi raudonuoti kaip vaikai pavogę obuolį palikdami vieną iš išsirinktų pirkinių prie kasos. Kadangi ne visų kasų laikrodžiai nustatyti vienodai, tai, pasak tautosakos, vienos kasos klientai bėga prie tos „vėluojančios” net dulkių atsiranda ant steriliosios mažmenininkų dangos.

Lengviausia viską uždrausti, reguliuoti, kontroliuoti, bet kai vyriausybė pasiūlė įsteigti jau berods 148 kontroliuojančą tarnybą - Ombudsmeną, net „daugumai” nusvino rankos ant „ne”.Prancūzai kieti, sako, jūs, žmonės, kvėpuoti tik pradėkite, mes jūsų kelis metus neterorizuosime ir nepersekiosime. Pas mus kitaip. Pvz. Istorija, vieno miestelio vienan baran atvežė dvi bačkutes alaus, bet vieną sumaišė su kitam barui vežta ir ką jūs sau manote? Nei iš niekur, nei iš čia pasirodo dvi tetutės kontroliuojančios bačkutes ir prirašo vos ne licencijos atėmimo aktą, nes ant vienos bačkutės data neatitinka. Jokio žmogiškojo faktoriaus, tik baimės faktorius “pažeidėjo” akyse. Gerai, kad to bariuko savininkas užsispyrę kaip senas jūrininkas ir teisme laimėjo, o kiek numoja ranka ir sumoka baudas, atsiprašinėja ir nusileidžia. Toks vaizdas, kad ne valstybės tarnautojai dirba žmonių gerovei, o atvirkščiai. Na, kada matėte, kad policijos pareigūnai keistų kokiai moteriškei nuleistą padangą ar senolį per gatvę pervestų? Užburtas ratas, pareigūnas gauna algą kaip „Naša Raša” herojus ir nemyli mūsų,o mes tada ir jo nemylime. Nėra abipusės meilės nors tu ką. Kažkada dainavau tokią dažnutę: „Kontrolė kontrolierius kontroliuos”. Tai ko čia visuomenei džiūgauti, jei ją smaugia ant kiekvieno kampo?

Dabar vyriausybė sugalvojo lygiavą - jeigu tu, pensininke, dar dirbi, tai kaip rėšim mes nuo tavo pensijos, kad net žiežirbos birs. Pala pala, nesupratau, o tai juk dirbantis pensininkas moka mokesčius ir tai pačiai Sodrai dalį savo pensijos kompensuoja, kaip sakoma, iš naujo užsidirba. Gerai, tuomet jokių mokesčių dirbantiems pensininkams ir pažiūrėsim, kas bus. Vyriausybė , matyt, pamiršo, kad mūsų socialinė piramidė - ne piramidė, o kažkokia neaiški figūra, gal trapecija, o gal iš vis kaip koks kampuotas smėlio laikrodis. Įprastoje visuomenėje socialinės eglės viršūnėje pats seniausias tos visuomenės pilietis, o eglės apačioje sodrios lajos šakų - vaikų, paauglių, jaunų specialistų, jaunų dirbančiųjų, kurie išlaiko tą eglės viršūnę, šalies senolius. Pas mus viskas atvirkščiai, jaunimas jau seniai išdūmęs kur akys mato, o sėkmingo Lietuvos prieauglio rezultatas, pasiektas neįvedus jokių saugiklių piktnaudžiavimams motinystės išmokų užauginimu ir nepasidomėjus užsienio šalių praktika, dar kada tik subręs. Be to, vyriausybė pamiršta, kad pensijinio amžiaus žmogus, eidamas nors ir į kokį darbelį. neprisigalvoja ligų, yra motyvuotas visuomenės narys, nesijaučia nereikalingas, užmirštas ir jam nereikia antidepresantų. Sutikčiau su solidariu socialinių išmokų sumažinimu 3-4 procentais visoms socialinėms grupėms. Grindys 850 Lt (kaip „Bočiai” siūlė}. Niekaip nesuprantu, kodėl žmogus visą gyvenimą studijavęs, naktim nemiegojęs, siekęs gyvenime, dirbęs keliais etatais turi valstybei būti solidarus labiau nei tas, kuris gal nosį krapštė. Man iš tieų labai gaila savo tėvų kartos, kuri atidavė savo metus ir jėgas svetimai valstybei, kurių sukurtas gerbūvis buvo išparceliuotas, nubankrotintas, likviduotas ir išgrobstytas. Kodėl mes neturime Europoje garsios firmos „Inkaras” - sportinės avalynės gamintojos, kodėl mes negaminame skaičiavimo mašinų gamykloje visame pasaulyje gaibstomų mobiliųjų telefonų „Sigma LT” aparatų, kodėl tada viskas buvo tik griaunama? Ech, sakė Retas Batleris Margaretos Mičel romane „Vėjo nublokšti”, kad geriausia susikrauti milijonus, kai griūva valstbės…

Beje, turiu puikią idėją, kaip sustabdyti asocialių moterų gimdymą pasipelnymo vardan. Jei moteriai poliklinikoje atliekama abrazija ar abortas arba jei moteris jau yra atidavusi savo vaiką į vaikų globos namus ar motinystės teisės iš jos atimtos - socialinis darbuotojas bei ginekologė turi jai pasiūlyti nemokamą ilgalaikę apsisaugojimo nuo nėštumo priemonę - mechaninę spiralę. Žinoma, dar geriau būtų, jei moteris, kurios vaikas jau gyvena vaikų globos namuose, netektų teisės auginti kito savo kūdikio tik jį pagimdžiusi. Aišku, susiduriame su žmogaus teisėmis, o gal ta moteris pasitaisė, gal jei vieną vaiką laikė pusbadžiu, tai kitą prižiūrės, gal… Bet girdėjau atvejų, kai iš pašalpų jos duoną pelnosi ir atvirai tyčiojasi iš normalių daugiavaikų mamų, kurios vos galą su galu suduria, dirba ir vaikučius augina. „Tu dirbk dibk, mokytojka, o aš kaip gimdžiau, taip ir gimdysiu”, - daugiavaikei pedagogei metė viena tokia veikėja, kuri paaugina vaiką iki dvejų trijų metų ir atiduoda Lietuvai tėvynei. Netvarka.

Ai, nusibodo rašyti, prisėsiu po savaitės, pakalbėsime apie ilgalakius investicinius projektus, kurie sukurtų darbo vietų, gaivintų ūkį, gerintų šalies infrastruktūrą. Dar apie TVF neblogai būtų padiskutuoti, nes ko jau ko, bet turėti atvirą kredito liniją, kuri esant bėdai pagelbėtų, būtų tikrai pravartu, pvz. ilgalaikiams investiciniams projektams - betoninei autostradai, kad baigtūsi pinigų plovimas dangos sluoksniuose ir kad galima būtų rajoninius kelius ir mietų gatveles sutvarkyti. Iki

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą