2011 m. gegužės 19 d., ketvirtadienis

Korsetas telefonu – individualus siuvinys

Konkurencijos taryba šių metų sausio 20 d. priėmė nutarimą, kuriuo konstatavo, kad ortopedijos techninių priemonių gamintojai, sudarę kartelinius susitarimus, neleistinai pelnosi iš valstybės biudžeto ir pacientų. Taryba įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją pakeisti ydingą ortopedijos techninių priemonių bazinių kainų nustatymo tvarką.

Į LR Seimo pirmininkę Memorandumu “Dėl gyventojų aprūpinimo ortopedijos techninėmis priemonėmis paslaugų pirkimo organizavimo” kreipėsi technikos mokslų daktaras Gediminas Kostkevičius. Memorandume autorius siūlo panaikinti nuostatą, kad kompensuojamos tik individualiai pagamintos ortopedijos techninės priemonės: “Šis reikalavimas buvo nustatytas praeito dešimtmečio vidury, siekiant pagrįsti aukštas ortopedijos techninių priemonių kainas. Dauguma į rinką tiekiamų priemonių yra standartinės, individualiai pritaikomos (...). Siūtinių priemonių tarpe standartas sudaro 90 proc. visų gaminių. Vakarų Europos šalys reikalauja, kad įmonės pacientams pritaikytų kuo daugiau standartinių ortopedijos techninių priemonių, tuo tarpu Lietuvoje reikalaujama visas priemones gaminti individualiai.”

Pagal dabartinę tvarką, jei gydytojas skyrė siūtinį stuburo įtvarą (korsetą), pacientas turi atvykti į juos tiekiančią įmonę du kartus. Pirmą kartą priimamas užsakymas ir pacientas apmatuojamas, antrą kartą – primatuojamas pagamintas korsetas ir, jei reikia, pakoreguojamas, persiuvamos laikančios juostos. Korsetas guli sandėlio lentynoje ir pritaikyti jį galima pacientui atėjus iš karto, bet reikia suvaidinti, kad gaminys buvo gaminamas individualiai, reikia užvesti gamybinį lapą ir t.t., o visa tai didina produkto savikainą.

Dažnai kūprinuosi, tad Kalėdų proga paprašiau tėvų padovanoti man tokį stuburo įtvarą. Telefonu pasakiau tėvams du matmenis centimetrais ir po eglute radau puikiai man tinkančią ortopedinę dovaną. Kaip dabar prisimenu mamos žodžius, kuomet skambino dėl išmatavimų: “Tik tiksliai, vaikeli, išmatuok, nes jie specialiai pagal užsakymą siuva. Sakė, kad jei kurioje nors vietoje verš, tai galėsi persisiūti juostas ir viskas”. Kažin, kiek už šitą sakinį tėvai permokėjo?

LRS Audito komitetas sudarė darbo grupę, kuriai pavesta sistemiškai išnagrinėti, ar Valstybinė ligonių kasa racionaliai ir efektyviai naudoja PSDF lėšas pirkdama medicininę techniką viešųjų pirkimų tvarka ir be viešųjų pirkimų. Manau, kad tai geriau, nei nieko, bet segmentuotai narplioti ydingas ir blogai veikiančias visos sveikatos sistemos dalis netikslinga, šią sistemą ir jos finansavimo modelį reikia supurtyti iš pat šaknų, kad nebeliktų sąvokos “valdiški” pinigai ir vienų ar kitų įmonių protegavimo. Rašau ir pati tuo netikiu – juk Lietuvoje valdo pinigai. Pinigai sukuria sistemas, sistemos suvalgo žmones, kurie joms pasipriešina.

1 komentaras:

  1. As jos nesmerkiu, korsetas jau nuo senoves yra neatsiejama moters aprangos detale, suteikianti gracija ir grazesnes apimtis!

    AtsakytiPanaikinti